Blog

Animácia nám umožňuje popustiť uzdu fantázii a stvárniť aj najbláznivejšie nápady. A nemusí ísť len o pixarovky a disneyovky – animácia je skvelým kreatívnym prostriedkom aj pri tvorbe firemného videa, reklamného spotu či explaineru.

Ako inšpiráciu sme pre vás pripravili náš rebríček Top 10 animovaných filmov všetkých čias. Líšia sa dobou vzniku aj použitou animačnou technikou, no jedno majú spoločné – neskutočnú predstavivosť a kreativitu.

10. Lego movie, 2014
Aj v univerze plnom superhrdinov môžu obyčajné figúrky zachrániť svet. Lego príbeh je kombináciou reálnych modelov a počítačovej animácie, ktorá je ktorá je presne taká, ako keď sa hráte s legom – hravá a plná fantázie. V kocke – everything is awesome.


9. Leví kráľ, 1994
Kto povie, že neplakal pri Levom kráľovi, tak ho buď nevidel alebo klame. To prvé je menej pravdepodobné. Tento posledný velikán klasickej animácie patrí k príbehom, ktoré lepšie nevykreslí ani najdokonalejšie CGI. Dôkazom je smutne zbytočný remake z roku 2019.


8. Akira, 1988
Hoci väčšina filmov v tomto zozname pochádza (vcelku logicky) z USA, čo by to bolo za top 10 animákov bez anime? Táto filozofická sci-fi o tom, čo sa stane, keď sa nám technológie vymknú z rúk, je nakreslená ručne, políčko po políčku.


7. South Park - Peklo na zemi, 1999
South Park je vulgárny, nekorektný a sexistický. Zároveň je mimoriadne sofistikovanou a vtipnou satirou, ktorá spôsobila peklo na zemi mnohým prudérnym konzervám. Táto geniálna ukážka jednoduchej, no vtipnej cutout animácie baví dodnes.


6. Toy Story, 1995
Prvý celovečerák vytvorený kompletne pomocou počítačovej animácie bol doslova prelomovým dielom. Zbožnovali ho deti, rodičia aj majitelia kinosál. A internetové memečká s Buzzom Rakeťákom sú dôkazom, že táto klasika sa stala súčasťou popkultúry. Donekonečna a ešte ďalej!


5. Predvianočná nočná mora, 1993
Jeden z najčarovnejších filmov o Vianociach, ktorý rozhodne treba vidieť. Najlepšie sám doma, stratený v depresii. Okrem mimoriadne originálneho príbehu je zaujímavý aj tým , že znovu vrátil do hry jednu z klasických animačných techník – stop motion. To však nebola jediná technika, použitá vo filme.


4. Divoká planeta, 1973
Francúzsko-československý sci-fi klenot s výnimočnou výtvarnou zložkou, filozoficky zameraným príbehom je skvelou ukážkou plôškovej animácie a toho, aké veci dokázali kreatívni ľudia robiť v čase, keď sa všetko robilo ručne a počítač bol iba čosi ako prerastená kalkulačka.


3. Kubo a kúzelný meč, 2016
Príbeh o chlapcovi ktorý vie rozprávať príbehy ako nikto iný je asi najjaponskejším filmom, ktorý nevznikol v Japonsku. Táto pocta Kurosawovi je výsledkom kombinácie požívania 3D tlače, cca 145 000 fotiek a stop motion.


2. Svet zajtrajška, 2015
Detsky jednoduchá animácia, postavičky s nohami ako paličky a pritom ide o jeden z najpôsobivejších animovaných filmov vôbec. Príbeh dievčatka, ktoré sa dostane na výlet do post-apo budúcnosti, je dôkazom, že aj minimalistická technika môže byť veľmi silným nástrojom, ak máte čo povedať.


1. Fantázia, 1940
Keď sa cartoon sa zmenil na art. V prípade Disneyho Fantázie doslova platí prirovnanie aký názov, taký obsah. Toto geniálne spojenie klasickej animácie a klasickej hudby, je ukážkou Disneyho predstavivosti, hravosti a zároveň technickej precíznosti.